Spødet
0,00
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,00

Redning av hullete topp

Jeg har et yndlingsbelte som lager hull i gensrene mine hvis de blir hengende foran beltet og da ser man jo litt møllspist ut når man kommer med hull midt på magen. Så nå har jeg noen redningsprosjekter, deriblant denne blå t-skjorten i linjersey.

Jeg kuttet bare av ca 10 cm og skar til en tilsvarende bred remse i et viskosejerseystoff. For at toppen ikke skulle flyte for mye utover nederst kuttet jeg den ca 3 cm smalere enn vidden på den opprinnelige t-skjorten. Så sydde jeg den sammen til en ring  og sydde den på nederst. Det hadde ikke gjort noe om hullene kom lenger opp på toppen, det kunne blitt et kulere design med et større felt viskosejersey, men da bør stykket være like vidt som t-skjorten. Kanskje har du to t-skjorter som kan fusjoneres? For at det ikke skulle se for åpenbart påskjøtt ut, laget jeg to kanter nederst på ermene. Disse kutter jeg ca 10% mindre enn ermeåpningen for at de ikke skal stå ut som en rysjekant. Bruker du ribbstoff kutter du dem 20-25% mindre. Sy den sammen til en ring, brett dem på langs og strekk dem ut når du syr på ermekanten. Da vipper sømrommet naturlig innover/oppover. Jeg klippet av eksisterende brettekant før jeg sydde på ny kant.

 

Denne typen svært bevegelige (slimsete!) stoffer kan være greit å skjære i stedet for å klippe når en skal ha rette kanter.  Vi har skjærematter for salg (ikke i nettbutikk for det er så risikabelt å sende i posten) og rullekniver hvis du har lyst å prøve deg: https://www.spodet.no/categories/saks

 

Det går helt fint å sy dette på vanlig symaskin, men husk å sjekke bruksanvisningen om innstillinger for søm i elastiske stoffer. Når du syr på kanter og hele stykker som her er det som oftest greit med en søm som både syr sammen og kaster over i ett. Men det går jo kjapt og greit med en overlock-maskin på denne typen stoffer. Husk å justere for stofftykkelsen. Uansett maskin kan det være lurt å sjekke sømmen med å bruke noe avklipp til å prøvesy. Spesielt overlock-søm er et makk å sprette opp og stoffet kan bli ødelagt hvis du f.eks. har for mye eller for lite differensialtransport.

Her har jeg en stoffblanding, lin-jersey og viskose-jersey, og det kan jo være litt skummelt. Hvis du har mulighet er det ekstra lurt å prøvesy, gjerne med det du klipper vekk. Sålangt ser det ut som det går greit uten at stoffene krangler med hverandre (drar seg, blir skjeve), også etter vask. Men vanligvis er det lettest å sy sammen like stoffer i samme tykkelse og fibersammensetning. Men det er jo bare å prøve seg frem! Man lærer av alt, også det som havner i bosset. 

Her har jeg brukt spesielt tynn overlocktråd Tera 180 fra Gutermann. Den gir en myk og elastisk søm, er gjennomskinnelig og en kan derfor bruke samme tråd på mange stofferog du slipper å tre om så ofte.  Det er lurt å ha trådnett over konet (trådsnellen) når du syr, ellers fyker denne tråden litt i hytt og vær.https://www.spodet.no/products/tera-overlocktrad

Tilbake

Trykk Enter for å søke eller Esc for å lukke