Spødet
0,00
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,00

Budbringeren

Stavanger Strikk og Drikk er en ivrig gjeng som bringer strikkingen inn i alle mulige sosiale situasjoner. På hyttetur, helgetur til Danmark og andre eksotiske steder, bedriftsbesøk og jevnlige samlinger på pubene Cardinal (Stavanger)eller Banken (Sandnes). I tillegg avholder de en hel strikkehelg hvert år i slutten av oktober med kurs, foredrag, strikkefest og konkurranser. Sist vinter fikk jeg utfordringen om å lage en prototype til årets konkurranse: Strikkeveske med et budskap. Vesken skal ha innslag av strikking (ev. hekling) og ha ett eller annet budskap i skrift eller symboler. Mer om foreningen, strikkehelgen, konkurransen og alt du kan være med på finner du her:  strikkogdrikk.org

 

Budbringeren

Slik gjør du:

Strikk en «bol» med omkrets 80 cm og høyde 40 cm helt etter ditt eget design med din egen dekor. Fell av så du får en jevn, ikke for stram kant.

I passende stoff trenger du:

2 stk      Veskedel firkant 43 x 51,5 cm 

4 stk      Hank 7 x 100 cm

I tillegg trenger du glidelås minst 32 cm, tråd, eventuelt forstoff eller strykeinnlegg.

Sy 2 hankedeler samme rette-mot-rette på langsidene. Gjenta så du får to hanker. Vreng, stryk så de kommer ut i full bredde og sy stikninger 5 mm inn fra kanten langs begge langsidene.

Sy hankene fast på hver sin veskedel, 6 cm nedenfor kanten øverst og 10 cm inn fra siden som på bilde 2.Endene nederst blir senere skjult av strikkebolen. Sy en firkant som indikert med oransje.

Sy sammen veskedelene i sidene, kast over kantene og stryk. Lag merkelinjer 6 cm nedenfor toppen og 5,5 cm over kanten nede. Sy bolen fast mellom disse linjene for hånd eller med maskin.

Stryk inn en brett 2 cm øverst og sett merker 4 cm inn fra sidesømmene, til sammen 4 merker. Sy fast glidelåsen mellom disse merkene, en del på hver side. Vreng vesken, brett glidelåsen mot sidesømmen og sy hjørner som illustrert på bilde 3 øverst på vesken. Vær forsiktig når du syr over glidelåsendene, drei hjulet for hånd så ikke nålen knekker. Sy sammen bunnen og lag tilsvarende hjørner nede, se bilde 4. Dermed blir vesken en firkantet «boks». Vreng og den er ferdig hvis ikke du vil fore. Da syr du en tilsvarende boks, gjerne med innerlommer på veskedelene, og syr fast på innsiden av glidelåsen. Husk å ha et vrengehull, ca 10 cm i bunnen eller en av sidesømmene før du syr fast i glidelåsen. Sy sammen vrengehulelt for hånd.

Tips 1 - Som veskestoff kan du bruke hvilket som helst vevet (fast) stoff som du synes passer sammen med det du har strikket eller heklet, kanskje en gammel gardin, et dynetrekk osv. Du kan stive det av med strykeinnlegg og med fordel fore vesken så den blir stivere/tykkere. Da blir den stiligere og mer anvendelig.  

Tips 2 - Dersom du bruker maskin til å sy sammen strikk og fast stoff, skal du i prinsippet sy på det faste stoffet, altså skal det strikkete stykket ligge nederst mot griperne. Her kan det være vanskelig siden den strikkede delen ikke skal syes kant i kant, men festes midt på. Syr du med strikkedelen øverst kan tennene på foten ofte vikle seg inn i maskene og ødelegge strikken og du må være veldig forsiktig/ta det langsomt. Bruk gjerne tråklesøm, lange sting og løs trådspenning, for å prøve om det går før du syr det fast, eller bruk håndsøm med gammeldagse attersting.

Tips 3 – Lengden på hankene bestemmer du selv ettersom du vil ha en skulderveske eller en håndveske. Uansett brukes de nederste 8 cm som et påsyingsfelt. De kan også strikkes eller hekles, og brukes som dekorelement på utsiden av den strikkede bolen. Bare husk at de må ha litt «hold» så de kan bære vekten av vesken og syes godt fast i selve veskekroppen. Selv brukte jeg en bit tykt stoff som mellomlegg som ble sydd sammen med hankene for å stive av. Se bilde 5

 

 

 

Tips 4 – Hvis du har mye dekor på den strikkede/heklede delen og kanskje lange trådsprang, kan det være lurt å sy noen støttesømmer så strikk og veskestoff holdes sammen. Du kan også montere flere deler direkte på veskestoffet. Da blir foring av vesken veldig nyttig for å få den brukbar. Men det viktigste nå er utsiden og budskapet du vil få frem.

    

Lykke til!

 

 

Tilbake

Trykk ENTER for å søke